top of page

TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

HONDEN AAN DE LIJN- HOU AFSTAND!

Waarom adviseren wij om honden die aangelijnd zijn niet aan elkaar te laten snuffelen??

In de lessen horen we vaak: “Ze willen zo graag even kennis maken, dat kan toch geen kwaad.”

Ja dat kan wél kwaad!

Honden hebben net als wij een “personal space”. Ook wij vinden het niet prettig als iemand te dicht bij komt en dat geldt voor honden net zo. De een houdt van een flinke afstand en bij de ander ligt de grens bij aanraken, dat verschilt per individu. Daarnaast voelt een hond zich enorm beperkt in zijn vluchtmogelijkheden als hij aangelijnd is.

Wat gebeurt er precies als honden elkaar aangelijnd benaderen?

Allereerst hangt de hond vaak in de lijn om bij de andere hond te komen- en dat lukt dan nog ook- Dus leert de hond: Trekken loont! En dat willen we toch niet?

De andere hond geeft misschien al wel honderd minimale signalen dat hij hier niet van gediend is- Veel van deze signalen zien wij niet en als jouw hond niet geleerd word hier respect voor te hebben dan gaat hij die steeds meer negeren en dus toch op de ander af! Wat kan de ander anders doen dan grommen, blaffen of zelfs uitvallen- dat is eindelijk iets waar wij wél op reageren. En wat doen we dan: de hond terug trekken- niet fijn voor de hond en degene die agressie laat zien heeft een resultaat- óf extra aandacht, en net als bij kinderen negatieve aandacht is ook aandacht! óf de andere hond neemt meer afstand of word weggetrokken- dus resultaat – volgende keer eerder grommen, blaffen of uitvallen! Zo word het agressieve gedrag juist steeds meer versterkt! Ik heb de opleiding tot gedragstester gedaan en wat blijkt: 90% van de agressie bij honden is ontstaan uit onzekerheid en angst! Als de hond dus iedere keer als hij uitvalt naar een andere hond ervaart dat de ander meer afstand neemt zal dit gedrag alleen maar toenemen!

De op dat moment niet agressieve hond heeft ook een nare ervaring en leert dat andere honden misschien wel gevaarlijk zijn- zijn angst neemt dus toe naarmate dit vaker gebeurd en hij verliest ook steeds meer zijn vertrouwen in jou als geleider- immers hij vertrouwt er op dat jij de leiding neemt en weet wat veilig is en wat niet.

En dan degene die het wel leuk vinden- ook die krijgen beloning voor het trekken en wat gebeurt er dan nog meer- wij gaan staan praten- hoe leuk ze met elkaar zijn- terwijl draaien de riemen in elkaar en om poten, nekken en benen en zie die hele klittenbos maar weer zonder kleerscheuren en zonder verstuikte pootjes uit elkaar te halen.

Honden die los van de lijn naar elkaar toe gaan doen dat met respect naar elkaar en uit vrije wil. Ze geven elkaar een hele verzameling aan signalen om te laten weten hoe groot of klein de afstand is die gewenst is door beiden. Goed gesocialiseerde honden zullen indien de ander die grens overtreed elkaar corrigeren zonder schade aan te brengen of weglopen van elkaar en ze hebben dan die ruimte om te vluchten of wat helemaal super is naar jou als geleider te komen voor steun en die dien jij dan te bieden door hem uit de situatie te halen en of te helpen de ander uit de buurt te houden!

Ook loslopende honden- leer ze om uit de buurt van een aangelijnde hond te blijven! Die hond is  vaak niet voor niets aangelijnd: hij kan agressief zijn, loops zijn, net geopereerd zijn, hulphond zijn, pijn hebben, schoon moeten blijven om zo mee naar het werk te kunnen, aan het oefenen zijn of wat dan ook- er is een reden voor en heb daar respect voor! De gele bandjes, lintjes en strikjes zouden helemaal niet nodig moeten zijn- ELKE AANGELIJNDE HOND VERDIENT RUIMTE OM ZICH HEEN!

Dus we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Honden aan de lijn- hou afstand!

De relatie tussen kind en hond van beide kanten bekeken!
Eerst vanuit het kind en daarna vanuit de hond

Een leerzame video voor iedereen met kinderen en/of honden!

95% van de bijtincidenten met kinderen gebeurt waar de ouder en/of eigenaar van de hond bij staat!

En ik ben er van overtuigd:
Een hond bijt nooit zonder reden!
Wij weten de reden soms niet maar die is er altijd!

IMG_7249.JPG

“Hypo Allergene” Honden- Bestaan die wel????

 

Ja hoor! Het porceleinen hondje op de foto hierboven is perfect voor mensen met allergie, maar als u een levende versie zoekt--Lees dan verder:

Momenteel is de Labra-Doodle enorm populair bij mensen met of zonder allergie. Ook andere kruisingen zoals de Golden-Doodle, Australian-Doodle en meer van dit soort “Hypo allergene “ honden worden momenteel veel gefokt en aangeschaft. Maar bestaat dat wel en wat zijn de voor’s en tegen’s?

 Allergie kan opspelen door haren maar vaak zijn het juist de huidschilfers die het probleem zijn. Meestal is de boosdoener het CanF1 eiwit en dit zit zowel in speeksel, huidschilfers, urine en op de huid en vacht van de hond.

Het is een dusdanig fijne stof dat het makkelijk door de lucht dwarrelt en daardoor ingeademd kan worden met alle allergische reacties van dien. Alle honden verspreiden deze stof in meer of mindere mate. Daarom zal niet voor iedereen hetzelfde ras het juiste ras zijn. Dat de Labra-Doodle en dergelijke rassen dus anti-allergeen zijn blijkt een fabeltje. Bij een onderzoek in Utrecht bleek zelfs dat ze juist méér CanF1 afscheiden. Dat mensen er minder vaak allergisch op reageren is vermoedelijk een placebo effect.

 Dus een écht anti-allergene hond bestaat helaas niet en kan ook niet worden gefokt. Wat wel kan is een ras uitkiezen wat deze stof in mindere mate verspreid. Een hond die heel veel verhaard zal meer verspreiden als een hond die niet verhaard omdat de eigenlijke boosdoeners, de huidschilfers, In de vacht blijven vastzitten i.p.v. meteen door de lucht te dwarrelen. Als men deze vacht regelmatig- buitenshuis- borstelt of liever nog regelmatig wast zal er minder irriterende stof door de lucht dwarrelen. Elke niet verharende hond is dus wat dat betreft een optie. Maar bij velen is juist de huisstofmijt de boosdoener en die leeft van huidschilfers en ander stof in huis. Een langharige hond zal dan wel geen haren verspreiden in huis maar kan wel heel veel vuil in de vacht mee naar binnen brengen dus is de vachtverzorging enorm belangrijk om allergische reacties te voorkomen. Mede daarom zijn er veel meer rassen geschikt om uit te proberen door eens een uitgebreid bezoek aan een goede fokker te brengen. Er zijn rassen zonder haar, met haar dat geschoren of geknipt dient te worden en rassen met een plukvacht.(Deze verharen niet uit zichzelf maar moeten twee maal per jaar door een goede trimmer geplukt worden.) De vachtverzorging word liever niet door degene met allergie gedaan en de vacht dient ook niet te kort te worden geschoren zodat nieuwe huidschilfers vast in de vacht blijven zitten en niet meteen door de lucht gaan dwarrelen.

Een hond is nooit helemaal allergievrij- dus test eerst door eens een paar dagen op een hond te passen of door eens heel intensief met een hond te knuffelen (Wel een die dat prettig vind graag!) Voordat u een hond aanschaft is het verstandig om een aantal keer te testen of u echt niet allergisch voor dit soort hond bent. Eenmaal een hond in huis blijft het opletten dat u de vacht goed verzorgt, regelmatig wast en dat u vaker stofzuigt en dweilt dan voorheen.

De hond uit de slaapkamer houden en niet op de bank laten vermindert ook het risico op een allergische reactie.

De beste test is denk ik toch een keer een tijdje op een hond passen bijv. tijdens vakantie van een eigenaar.

Dit kost misschien wat inspanning maar voorkomt de uiterst verdrietige situatie voor u en de hond zelf, om weer naar een ander huis op zoek te moeten omdat het toch niet blijkt te gaan!

Wat zijn mogelijke rassen:

Scheer/Knip vachten: Poedel, Bichon Frisee, Portugese waterhond, Malteser leeuwtje, Soft Coated Wheaten Terriër, Kerry Blue Terriër, Bedlington terriër, Havanezer, Ierse waterspaniël, Coton de Tulear, Lagotto Romagnolo, Golden Doodle, Labra-Doodle, Australian-Doodle.

Ruwhaar, vachten die geplukt moeten worden: Airdale Terriër, Schnauzers, Dandy Dinmont terriër

Langhaar- die weinig verharen doordat ze steeds gekamd dienen te worden: Afghaanse windhond, Yorkshire terriër, Nizinny, Shi-Tzu, Lhasa Apso

Gladhaar met weinig huidschilfers: Basenji, Naakthonden

Voordat u een ras kiest: kijk goed naar de karakters- past dat bij u? Kunt u de hond bieden wat hij nodig heeft? Vraag ook eens naar de gezondheid van een ras en bedenk u ook even wat de kosten voor onderhoud zijn- regelmatig naar de trimster kan behoorlijk in de papieren lopen. Kies een goede fokker en bespaar hier niet op de aanschafprijs! Een pup van een broodfokker kan u later enorm veel geld aan dierenartsbezoekjes kosten. Wij kunnen u ook begeleiden in het maken van de juiste keuze van ras, fokker en pup.

Hoera, we krijgen een pup- Wat nu?

-Jippie, de kogel is door de kerk we krijgen een pup- hoera!

Maar wat heb ik nodig, hoe moet ik hem opvoeden, hoe krijg ik hem zindelijk, hoe lang moet hij uit, wat moet hij eten, welke speeltjes, wanneer slapen, hij piept wat nu? Allemaal vragen die je als nieuwe pup-eigenaar bevliegen vooral als het je eerste hondje is en ook voor degene die al eerder een hond heeft gehad ”hoe was dat ook al weer een pup in huis?”

-Nou net als met kinderen het is geweldig leuk maar ook best druk en ingewikkeld. Maar met een goede voorbereiding scheelt het een hoop ellende en valt het ook wel weer mee!

-Allereerst hoop ik dat u uw pupje bij een goede fokker vandaan heeft die veel aandacht aan de socialisatie heeft besteed en met een beetje mazzel ook al met zindelijkheidstraining is begonnen. Vraag hier naar! Geef de fokker vooraf al een dekentje of iets dergelijks wat al een paar dagen in het nest kan liggen zodat het de vertrouwde nestgeur verspreid als u uw pup mee naar huis neemt- dit zal de pup zeer waarderen en kalmeren in die nieuwe vreemde wereld waarin hij terecht is gekomen. Meestal krijgt u een beetje voer mee voor de eerste dagen maar vraag vooraf welk soort voer en haal alvast een zak in huis. (Als u over wilt stappen op ander voer kan dat later wel maar doe dat niet meteen.) Vraag de fokker ook naar de inentingen en wanneer de pup ontwormd is.

-Maak uw huis puppy-proof! Net als kleine kinderen zitten pups overal aan en ontdekken de wereld het liefst met hun mondje. Scherpe puppy-tandjes bijten dan snel iets kapot! Dus schoenen wegzetten, snoeren van de grond, jassen en tassen van de grond, speelgoed van de kinderen buiten bereik, controleer of er geen giftige planten in huis of tuin staan, alle etenswaar veilig opgeborgen- kijk op uw knieën rond of er nog iets veilig gesteld moet worden!

-Koop een Bench of maak een hokje of iets waar de pup in kan als u even geen tijd hebt om op te letten- VOORKOM ONGEWENST GEDRAG! Als u bang bent dat een Bench de vloer beschadigd(meestal zitten er rubber doppen onder) of dat de plaat in de Bench rammelt haal dan een stukje vloerbedekking en knip dit op maat om onder en in de Bench te leggen. De Bench(of het hokje) dient groot genoeg te zijn dat de pup er ruim in kan liggen. Het beste is om meteen een Bench te kopen waar de volwassen hond straks ook nog in past.  Een mooi kussen of kleedje voor in de Bench hoort er natuurlijk ook bij.

-Haal wat goede, stevige, pup bestendige speeltjes in huis. Laat u adviseren bij een goede dierenspeciaalzaak en ga niet voor goedkoop- een speeltje wat de pup kan stukbijten kost een heleboel dierenartskosten.

-De voer- en een waterbakken moeten stevig en stabiel zijn. Uiteraard heeft u ook een halsbandje of tuigje en een riem nodig. Koop géén rollijn! Hiermee leert u de pup trekken omdat er altijd spanning op staat! Persoonlijk vind ik een dressuurlijn het aller fijnste- dit is een lijn met aan allebei de uiteinden een haak en diverse ringen in het midden waardoor u de lijn dubbel genomen kort kunt gebruiken en los op volle lengte lang kunt gebruiken. Verder kun je de lijn ook heel makkelijk ergens aan vast maken als dat nodig mocht zijn. Een leren halsbandje is iets duurder maar beschadigt de vacht niet en de hond kan hem de hele dag omhouden wat makkelijk is bij het aanlijnen of vasthouden van de pup. Tevens kan hieraan een penning gehangen worden met uw mobiele telefoonnummer- mocht de pup ooit weglopen door wat voor omstandigheid ook dan heeft u hem snel weer terug zo. (De penning kan het beste aan de gesp worden vastgemaakt- door het gewicht komt dan de ring om de hond aan te haken automatisch bovenop de nek te zitten wat het aanhaken vergemakkelijkt.)

-Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering ook voor de hond geld- is niet altijd automatisch inbegrepen!

-Maak duidelijke afspraken over de regels in huis voor uw hond zodat elk gezinslid zich hier aan kan houden. Denk hierbij aan wel of niet op de bank, wel of niet aan tafel bedelen(liever niet) Waar mag de pup zijn behoefte doen (een vaste plek in de tuin is in het begin zeker aan te bevelen) trekken aan de lijn niet belonen door mee te lopen maar te wachten tot de lijn weer ontspannen is. Bedenk alvast wat u van uw hondje wil als hij straks groot is. Ga alvast eens op zoek naar een goede hondenschool in de buurt en ga er eens kijken of de manier van lesgeven bij u past.

 

-En dan is het eindelijk zover- we gaan de pup ophalen met de nadruk op we! Ga altijd met z’n tweeën! Degene die rijdt heeft geen tijd om op de pup te letten en vooral die eerste rit is het belangrijk dat de ander zich dan helemaal op de pup kan concentreren, neem hem lekker op schoot, liefst in het dekentje met de nestgeur en aai hem zachtjes onderweg, praat kalmerend tegen hem- kijk goed naar je pup, is hij nieuwsgierig, angstig, gestrest, misselijk of slaapt hij tijdens de rit? Een goede fokker heeft hem al eens in de auto meegenomen dus zou het een niet al té spannende rit moeten zijn voor de pup. Indien het een lange reis is stop dan regelmatig even om de pup een plasje te laten doen en te laten ontspannen. (slaapt de pup onderweg laat hem dan maar lekker slapen.) Thuis aangekomen geeft u de pup de gelegenheid om even zijn behoefte te doen en rond te snuffelen. Draag hem daarna naar binnen en zet hem op de grond- ga er zelf bij op de grond zitten zodat de pup op uw schoot kan kruipen en van daaruit de boel kan verkennen, als hij meteen rondsnuffelt is dat prima- laat hem zijn nieuwe wereld in zijn eigen tempo ontdekken en bied alleen steun als dat nodig is. Geef hem de tijd! Dus ook de buurkinderen en andere geïnteresseerden zullen een paar daagjes moeten wachten voor ze kennis mogen komen maken! Rust is nu heel belangrijk voor uw pup- hij heeft al genoeg te verwerken zo- een nieuwe omgeving, weg van broertjes en zusjes, geen vertrouwde moeder om te steunen, vreemde mensen,  geluiden, geuren en een andere dagindeling.

-Als het goed is heeft u van de fokker een lijstje mee gekregen over hoeveel voer en wanneer de pup gewend is te eten- hou u daar voorlopig aan! Leg het dekentje met nestgeur in de Bench (eventueel ook nog een oud vuil gedragen t-shirt met uw eigen geur er aan.) en kijk of de pup daarin wil gaan slapen. Lok hem eventueel met wat lekkers of een speeltje maar forceer het vooral niet!

-Een pup heeft nog heel veel slaap nodig! Wel zo’n 18 tot 20 uur per dag! Die andere 4 uur dient u te verdelen over kleine porties over de dag verspreid zodat hij regelmatig naar buiten kan om zijn behoefte te doen. Ja, we beginnen meteen met zindelijkheidstraining. Zolang de pup in de Bench ligt te slapen laat u hem lekker met rust- zodra hij wakker is pakt u hem op en zet hem even buiten op de plek waar hij zijn behoefte mag doen- zodra hij een plasje heeft gedaan beloont u hem met wat lekkers en een vrolijk ”goed zo plasje gedaan”.(Blijf opletten dat hij echt wat gedaan heeft- sommigen zijn zo slim om alleen even in de plashouding te gaan om wat lekkers te krijgen.) Daarna mag hij een kwartiertje rondsnuffelen- ga niet te druk spelen of zo- deze eerste dag is al spannend genoeg voor hem. Slapen doet hij weer in de Bench- zet deze eventueel naast je neer en aai hem zachtjes in slaap- laat hem weten dat je er voor hem bent. Een klein ongelukje in huis, door de spanning of zo, ruimt u meteen op met een sopje er achteraan zodat de geur niet blijft hangen, verder besteed u er geen aandacht aan. U zult de pup eerst moeten laten weten waar het wel mag.

-Wow, dat was een heftig eerste daagje voor pup en baasje. Lekker vroeg naar bed- helaas dat gaat niet, vanavond word het laat en vlak voor u naar bed gaat neemt u de pup nog even mee naar buiten om zijn behoefte te kunnen doen. De Bench gaat mee naar de slaapkamer en naast het bed- zo kunt u de pup makkelijk even geruststellen dat u er nog steeds voor hem bent. Vlieg niet meteen met het eerste piepje overeind maar laat hem even aan uw arm snuffelen. Pas als de pup erg onrustig word draagt u hem naar buiten om zijn behoefte te kunnen doen besteed verder geen aandacht aan hem! Daarna meteen weer in de Bench en slapen. Morgen weer vroeg op!

IMG_1798.JPG

Wat houd goede socialisatie in?!

Volgens de huidige kennis en informatie vanuit wetenschappelijke onderzoeken is de belangrijkste socialisatiefase tot ongeveer de twaalfde week. Tot die tijd is je pupje van zichzelf redelijk onbevangen en kent nog vrijwel geen angst.

Een goede fokker heeft in de eerste weken van zijn jonge leventje al een goed begin gemaakt door de pups met meerdere mensen (jong en oud), dieren en situaties kennis te laten maken. De pup zou zich al veilig in mensenhanden moeten voelen, gewend zijn aan kinderen, stofzuiger, autorit, herrie enz. (Ik adviseer fokkers om al in het nest vuurwerktraining te doen dmv. Youtube filmpjes)

Nu wil dat nog wel eens verschillen per fokker, soms door te weinig tijd of mogelijkheden of doordat de pup uit de broodfok komt.

Daarom is het belangrijk dat u de pup hier zelf vanaf de achtste week in kunt en wilt begeleiden. Maak hier echt tijd voor vrij! Het zal van invloed zijn op zijn hele verdere leven! Een pup die niet goed gesocialiseerd is kan de rest van zijn leven angstig blijven!

Wat houd goede socialisatie in? Niet, wat vaak word beweerd, het onbeperkt in zoveel mogelijk nieuwe situaties brengen van je pup. Als je dit zomaar doet zonder goede begeleiding van je pup is het eerder een traumatische gebeurtenis dan dat hij er iets van leert!

IMG_1801.JPG

Wat het allerbelangrijkst is, is dat je pupje leert op jou te kunnen vertrouwen! Dit bereik je door je pupje voorzichtig aan nieuwe situaties te laten wennen, kijk vooral goed naar de houding van je pupje en laat hem zelf bepalen hoe snel hij dat vreemde benaderd- steun hem maar geef hem de tijd! Laat je pup merken dat je hem helpt en leren dat als jij aangeeft dat het veilig is, dat het dan ook echt goed is. Ga niet zielig doen maar heb een houding van: ”we gaan samen de wereld ontdekken en ik help je erbij.” Dus als voorbeeld: Als je pup angstig is voor-, of schrikt, van iets- blijf dan rustig staan, ga door je hurken of til de pup op, praat zachtjes tegen hem en stel hem op zijn gemak- pas als hij gekalmeerd is en weer een beetje nieuwsgierig word, geef je hem de ruimte om zelf richting dat “vreemde” te gaan op zijn eigen tempo. Lukt het niet meteen probeer het dan na zijn slaapje of morgen opnieuw.

Het is mooi als je heel veel situaties zo kan benaderen. Maar hou er rekening mee dat een pup nog zo’n 20 uur per dag moet slapen om alle indrukken te kunnen verwerken. Een overprikkelde pup leert niets meer! ( Je kent dat wel zo’n pup die ‘s middags als een dolle rondrent en overal in loopt te bijten, vooral in handen en benen!) Je pupje heeft dan teveel te verwerken gehad- leer te zien wanneer het genoeg is geweest vóór dat het zo ver is. Om dit te kunnen leren zien moet je je pup heel veel observeren- kijk hoe hij er ontspannen snuffelend in de tuin uit ziet en leer die kleine signaaltjes van je eigen pup herkennen. (Dit is voor iedere hond anders!)

Uiteraard kun je dan ook maar een beperkt aantal dingen oefenen, en het gaat zeker een keer gebeuren dat je later in een totaal nieuwe situatie terecht komt, en dan is het belangrijk dat je hond als pup heeft geleerd op jou te kunnen vertrouwen!

Heel veel hondenscholen beginnen meteen met de zit en af etc. te oefenen- en dat is nou net helemaal niet nodig dat kan later ook wel- een hond van zes jaar kan deze commando’s nog steeds aanleren. Het is veel belangrijker dat ze je leren hoe de houding van je hondje te interpreteren. Elke hond is anders maar de stand van oren, staart en houding kunnen je vertellen of een hond zich prettig, angstig, onzeker, nieuwsgierig, boos of ontspannen voelt. Kijk naar je hond en leer te zien wat er gebeurt bij je pupje.

Ga eens naar een kinderboerderij en laat hem kijken naar de dieren, kinderen, machines etc. Hij hoeft er niets mee te doen alleen maar te zien dat het er is en dat het geen gevaar oplevert. Je mag je pup ook gerust even optillen als hij het eng vind. ( Bedenk maar eens hoe jij je zou voelen op de grond of op een verhoging tussen een stel giraffen.) Ook op een drukke markt kun je hem beter even optillen dan dat hij onder de voet wordt gelopen! Let ook op dat mensen hem rustig benaderen en niet over hem heen denderen met hun goedbedoelde aaien en knuffelen- want ach zo’n schatje daar kun je niet afblijven toch. Kijk of je pupje het wel wil! Geef hem liefst de kans om zelf naar die vreemde te gaan wanneer hij zelf zover is. Jij moet voor die veiligheid zorgen en dus ook vreemden op tijd vragen even te wachten met aaien.

Laat je pup ook eens over een vreemde ondergrond lopen- putdeksels, zeil, houtblokken, wip, rare stenen, steiger, noem maar op. Zonder dwang rustig lokken met een voertje. De pup leert weer dat deze ondergrond niet gevaarlijk is en dat hij op jou kan vertrouwen (Let dus goed op de veiligheid!). Let daarbij ook op dat hij niet blindelings achter het voertje aangaat hij moet ook leren op te letten waar hij zijn voor en achterpoten neerzet en zijn balans te houden. Rustig aan dus!

Ook met andere honden leren omgaan is een belangrijke les voor hem. Dus spelen met andere pups en volwassen honden kan heel leerzaam zijn. Maar pas op: laat hem alleen spelen met betrouwbare volwassen honden die zelf een pup kort kunnen corrigeren met een snauw maar ook echt niet verder gaan! Het fabeltje “Laat het ze het zelf maar uitzoeken.” gaat echt niet op! Niet alle honden kunnen netjes corrigeren en op een gevecht zit niemand te wachten. Het is ook niet fair! Honden zijn er in vele maten en krachten. Het is negen van de tien keer een ongelijke strijd en het is juist heel belangrijk dat je pup leert dat hij ook in dit soort situaties op jou kan vertrouwen- dus haal hem op tijd weg en bied hem veiligheid bij jou! Zo zal hij jouw hulp opzoeken in plaats van weg te rennen of de strijd aan te gaan.

Bied wel voldoende rustmomenten zodat hij alle indrukken kan verwerken. Een oververmoeide pup leert niets meer en zal juist zijn vertrouwen in jou verliezen- jij hoort te weten wat goed voor hem is.

Bouw een goede vertrouwensband op met je pup en leer hem de commando’s “zit” en “af” door ze gewoon te benoemen als hij het toevallig een keer doet. Zelf wil je ook geen 10 keer achtereen opstaan en gaan zitten—squashen! Ik noem dat het “vangen van een oefening”. Door telkens een zelfde commando te benoemen en belonen als hij iets toevallig doet, leert hij ook het commando aan zonder dwang of lastig oefenen.

Pret en veiligheid voor en met je pup is het allerbelangrijkste!

IMG-9396.JPG

Komende publicaties: trekkende honden wat doen we er aan, therapiehonden wat doen die?, zelfbeheersing en vertrouwen hoe krijg je dat van je hond gedaan? enz.

VOLG ONS OP FACEBOOK OF KIJK REGELMATIG OP DEZE SITE VOOR NOG MEER TIPS OVER HONDENOPVOEDING,

bottom of page