TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Therapiehond

brengt

levensgeluk-

Nieuwsbode

3 april 2019

HONDEN AAN DE LIJN- HOU AFSTAND!

Waarom adviseren wij om honden die aangelijnd zijn niet aan elkaar te laten snuffelen??

In de lessen horen we vaak: “Ze willen zo graag even kennis maken, dat kan toch geen kwaad.”

Ja dat kan wél kwaad!

Honden hebben net als wij een “personal space”. Ook wij vinden het niet prettig als iemand te dicht bij komt en dat geldt voor honden net zo. De een houdt van een flinke afstand en bij de ander ligt de grens bij aanraken, dat verschilt per individu. Daarnaast voelt een hond zich enorm beperkt in zijn vluchtmogelijkheden als hij aangelijnd is.

Wat gebeurt er precies als honden elkaar aangelijnd benaderen?

Allereerst hangt de hond vaak in de lijn om bij de andere hond te komen- en dat lukt dan nog ook- Dus leert de hond: Trekken loont! En dat willen we toch niet?

De andere hond geeft misschien al wel honderd minimale signalen dat hij hier niet van gediend is- Veel van deze signalen zien wij niet en als jouw hond niet geleerd word hier respect voor te hebben dan gaat hij die steeds meer negeren en dus toch op de ander af! Wat kan de ander anders doen dan grommen, blaffen of zelfs uitvallen- dat is eindelijk iets waar wij wél op reageren. En wat doen we dan: de hond terug trekken- niet fijn voor de hond en degene die agressie laat zien heeft een resultaat- óf extra aandacht, en net als bij kinderen negatieve aandacht is ook aandacht! óf de andere hond neemt meer afstand of word weggetrokken- dus resultaat – volgende keer eerder grommen, blaffen of uitvallen! Zo word het agressieve gedrag juist steeds meer versterkt! Ik heb de opleiding tot gedragstester gedaan en wat blijkt: 90% van de agressie bij honden is ontstaan uit onzekerheid en angst! Als de hond dus iedere keer als hij uitvalt naar een andere hond ervaart dat de ander meer afstand neemt zal dit gedrag alleen maar toenemen!

De op dat moment niet agressieve hond heeft ook een nare ervaring en leert dat andere honden misschien wel gevaarlijk zijn- zijn angst neemt dus toe naarmate dit vaker gebeurd en hij verliest ook steeds meer zijn vertrouwen in jou als geleider- immers hij vertrouwt er op dat jij de leiding neemt en weet wat veilig is en wat niet.

En dan degene die het wel leuk vinden- ook die krijgen beloning voor het trekken en wat gebeurt er dan nog meer- wij gaan staan praten- hoe leuk ze met elkaar zijn- terwijl draaien de riemen in elkaar en om poten, nekken en benen en zie die hele klittenbos maar weer zonder kleerscheuren en zonder verstuikte pootjes uit elkaar te halen.

Honden die los van de lijn naar elkaar toe gaan doen dat met respect naar elkaar en uit vrije wil. Ze geven elkaar een hele verzameling aan signalen om te laten weten hoe groot of klein de afstand is die gewenst is door beiden. Goed gesocialiseerde honden zullen indien de ander die grens overtreed elkaar corrigeren zonder schade aan te brengen of weglopen van elkaar en ze hebben dan die ruimte om te vluchten of wat helemaal super is naar jou als geleider te komen voor steun en die dien jij dan te bieden door hem uit de situatie te halen en of te helpen de ander uit de buurt te houden!

Ook loslopende honden- leer ze om uit de buurt van een aangelijnde hond te blijven! Die hond is  vaak niet voor niets aangelijnd: hij kan agressief zijn, loops zijn, net geopereerd zijn, hulphond zijn, pijn hebben, schoon moeten blijven om zo mee naar het werk te kunnen, aan het oefenen zijn of wat dan ook- er is een reden voor en heb daar respect voor! De gele bandjes, lintjes en strikjes zouden helemaal niet nodig moeten zijn- ELKE AANGELIJNDE HOND VERDIENT RUIMTE OM ZICH HEEN!

Dus we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Honden aan de lijn- hou afstand!

De relatie tussen kind en hond van beide kanten bekeken!
Eerst vanuit het kind en daarna vanuit de hond

Een leerzame video voor iedereen met kinderen en/of honden!

95% van de bijtincidenten met kinderen gebeurt waar de ouder en/of eigenaar van de hond bij staat!

En ik ben er van overtuigd:
Een hond bijt nooit zonder reden!
Wij weten de reden soms niet maar die is er altijd!

“Hypo Allergene” Honden- Bestaan die wel????

 

Ja hoor! Het porceleinen hondje op de foto hierboven is perfect voor mensen met allergie, maar als u een levende versie zoekt--Lees dan verder:

Momenteel is de Labra-Doodle enorm populair bij mensen met of zonder allergie. Ook andere kruisingen zoals de Golden-Doodle, Australian-Doodle en meer van dit soort “Hypo allergene “ honden worden momenteel veel gefokt en aangeschaft. Maar bestaat dat wel en wat zijn de voor’s en tegen’s?

 Allergie kan opspelen door haren maar vaak zijn het juist de huidschilfers die het probleem zijn. Meestal is de boosdoener het CanF1 eiwit en dit zit zowel in speeksel, huidschilfers, urine en op de huid en vacht van de hond.

Het is een dusdanig fijne stof dat het makkelijk door de lucht dwarrelt en daardoor ingeademd kan worden met alle allergische reacties van dien. Alle honden verspreiden deze stof in meer of mindere mate. Daarom zal niet voor iedereen hetzelfde ras het juiste ras zijn. Dat de Labra-Doodle en dergelijke rassen dus anti-allergeen zijn blijkt een fabeltje. Bij een onderzoek in Utrecht bleek zelfs dat ze juist méér CanF1 afscheiden. Dat mensen er minder vaak allergisch op reageren is vermoedelijk een placebo effect.

 Dus een écht anti-allergene hond bestaat helaas niet en kan ook niet worden gefokt. Wat wel kan is een ras uitkiezen wat deze stof in mindere mate verspreid. Een hond die heel veel verhaard zal meer verspreiden als een hond die niet verhaard omdat de eigenlijke boosdoeners, de huidschilfers, In de vacht blijven vastzitten i.p.v. meteen door de lucht te dwarrelen. Als men deze vacht regelmatig- buitenshuis- borstelt of liever nog regelmatig wast zal er minder irriterende stof door de lucht dwarrelen. Elke niet verharende hond is dus wat dat betreft een optie. Maar bij velen is juist de huisstofmijt de boosdoener en die leeft van huidschilfers en ander stof in huis. Een langharige hond zal dan wel geen haren verspreiden in huis maar kan wel heel veel vuil in de vacht mee naar binnen brengen dus is de vachtverzorging enorm belangrijk om allergische reacties te voorkomen. Mede daarom zijn er veel meer rassen geschikt om uit te proberen door eens een uitgebreid bezoek aan een goede fokker te brengen. Er zijn rassen zonder haar, met haar dat geschoren of geknipt dient te worden en rassen met een plukvacht.(Deze verharen niet uit zichzelf maar moeten twee maal per jaar door een goede trimmer geplukt worden.) De vachtverzorging word liever niet door degene met allergie gedaan en de vacht dient ook niet te kort te worden geschoren zodat nieuwe huidschilfers vast in de vacht blijven zitten en niet meteen door de lucht gaan dwarrelen.

Een hond is nooit helemaal allergievrij- dus test eerst door eens een paar dagen op een hond te passen of door eens heel intensief met een hond te knuffelen (Wel een die dat prettig vind graag!) Voordat u een hond aanschaft is het verstandig om een aantal keer te testen of u echt niet allergisch voor dit soort hond bent. Eenmaal een hond in huis blijft het opletten dat u de vacht goed verzorgt, regelmatig wast en dat u vaker stofzuigt en dweilt dan voorheen.

De hond uit de slaapkamer houden en niet op de bank laten vermindert ook het risico op een allergische reactie.

De beste test is denk ik toch een keer een tijdje op een hond passen bijv. tijdens vakantie van een eigenaar.

Dit kost misschien wat inspanning maar voorkomt de uiterst verdrietige situatie voor u en de hond zelf, om weer naar een ander huis op zoek te moeten omdat het toch niet blijkt te gaan!

Wat zijn mogelijke rassen:

Scheer/Knip vachten: Poedel, Bichon Frisee, Portugese waterhond, Malteser leeuwtje, Soft Coated Wheaten Terriër, Kerry Blue Terriër, Bedlington terriër, Havanezer, Ierse waterspaniël, Coton de Tulear, Lagotto Romagnolo, Golden Doodle, Labra-Doodle, Australian-Doodle.

Ruwhaar, vachten die geplukt moeten worden: Airdale Terriër, Schnauzers, Dandy Dinmont terriër

Langhaar- die weinig verharen doordat ze steeds gekamd dienen te worden: Afghaanse windhond, Yorkshire terriër, Nizinny, Shi-Tzu, Lhasa Apso

Gladhaar met weinig huidschilfers: Basenji, Naakthonden

Voordat u een ras kiest: kijk goed naar de karakters- past dat bij u? Kunt u de hond bieden wat hij nodig heeft? Vraag ook eens naar de gezondheid van een ras en bedenk u ook even wat de kosten voor onderhoud zijn- regelmatig naar de trimster kan behoorlijk in de papieren lopen. Kies een goede fokker en bespaar hier niet op de aanschafprijs! Een pup van een broodfokker kan u later enorm veel geld aan dierenartsbezoekjes kosten. Wij kunnen u ook begeleiden in het maken van de juiste keuze van ras, fokker en pup.

VOLG ONS OP FACEBOOK OF KIJK REGELMATIG OP DEZE SITE VOOR NOG MEER TIPS OVER HONDENOPVOEDING,

Komende publicaties: trekkende honden wat doen we er aan, therapiehonden wat doen die?, zelfbeheersing en vertrouwen hoe krijg je dat van je hond gedaan? enz.

0630144810

Eikenlaan 8 3951 XM Maarn
KVK 73727148

©2019 by Canis Patronus met medewerking van Dahlie Eussen. Proudly created with Wix.com
Aquisitie aan de hand van deze gegevens word niet op prijs gesteld.